Ardei chili

de Kertimag Romania în 09.11.2020

Dintre plantele care pot fi crescute cu succes în ghiveci, ardeii chili se numară printre cele mai puțin pretențioase, fapt pentru care pot fi o veritabilă plantă decorativă și un deliciu culinar.
Soiurile de ardei chili se diferențiază în funcție de culoare (roșu, verde, galben, maro), de forma (lunguieț sau gras), si de gust (dulceag sau sărat).
Ardeiul chili, pișcă imediat deoarece conține o substanța numită capsaicină, care generează o durere înțepătoare în cerul gurii și la nivelul limbii. Substanța are de asemenea proprietăți curative, stimulează procesele metabolismului. Ardeii iuti proaspeti roții sau verzi, sunt o sursă bogată de vitamina-C.
Ardeii chili au fost cultivați din timpurile străvechi, pentu întâia oară pe teritoriul american, după care a devenit foarte popular în lumea întreagă, apreciat de multe bucătării, folosind ăn formă uscată, crudă sau murată. Tot mai des întâlnim chili-ul în acompanimentul dulciurilor și deserturilor.
Din oferta noastră vă prezint următoarele soiuri:
*JALAPENO - unul dintre cele mai cunoscute soiuri din lume, numit după orașul Xalapa din Mexico, unde a fost cultivat în mod tradițional. Este o varietate de chili verde (roșu când e copt), de mărime mică sau medie, foarte iute.
*CHERRY BOMB – ardei aproape rotunzi, aproximativ 5 cm diametru, ajungând la maturitate de la verde închis la un roșu stălucitor. Au carnea groasă, ceea ce ăi face ideali pentru murături sau pentru umplut. Ca și iuțime este asemănător cu jalapeno, doar mult mai aromat.
*CAYENNE – original din orașul Cayenne, din regiunea Guyana Franceză, își datorează răspândirea în întreaga lume Portugaliei, ai cărei comercianți l-au transportat în jurul lumii în secolele XV.-XVI. Există o mulțime de soiuri disponibile, cu diferite lungimi, grosimi, culori și niveluri de iuțime.
*HABANERO – este o varietate de ardei iute tipică Peninsulei Yucatán din Mexic. Numele Habanero derivă de la Havana, capitala Cubei, și se presupune că de aici este proveniența speciei. Un habanero necopt are culoarea verde, iar adevărata culoare o dobândește odată cu maturizarea. Poate fi roșu, galben sau maro, cu lungime între 2-6 cm, având o aromă plăcută, florală.

Înapoi sus